Slecht gedrag bestaat niet. Je hebt alleen af en toe een upgrade nodig.

De meeste van onze gedragspatronen zijn ontstaan in de vroege jeugd. Het doel van deze gedragingen is om voor jou het leven zo prettig mogelijk te maken. Denk maar eens aan het snoepje wat je van je moeder kreeg als je verdrietig was. Het snoepje gaf de troost die jij op dat moment nodig had. Of misschien hielp je anderen om aardig gevonden te worden. Werkte je hard op school, zodat je thuis een compliment kon ontvangen. Deze gedragingen vervulden op dit moment jouw verlangens en behoeften.

Het kan echter zijn dat jouw verlangens en behoeftes zijn verandert. Je wilt jezelf graag wat fitter en gezonder voelen. De zoetigheid die je pakt als je verdrietig bent, helpt hier dan niet echt aan mee. Je helpt anderen continue, terwijl je behoefte hebt aan meer rust en ontspanning. Je werkt hard voor de complimenten, maar wilt eigenlijk meer aandacht geven aan je gezin. Zoals je hierboven hebt kunnen zien, waren de gedragspatronen op in eerste instantie niet slecht. Ze komen alleen niet meer overeen met wat jij op dit moment nodig hebt.
 
Je komt terecht in een tweestrijd. Het is een strijd tussen je oude patronen en nieuwe behoeftes. Op dit kruispunt heb jij twee keuzes. Kies je voor de makkelijke weg, dan blijven jouw patronen bestaan. Je krijgt dan wat je al hebt en kunt je verlangens lastiger vervullen. Daarnaast is er nog een uitdagende andere weg. De weg waar jij patronen kunt veranderen om je doelen en dromen te bereiken.

Wil jij de nieuwe weg bewandelen? Vraag je dan eerst eens af welke patronen jij graag zou willen upgraden. Volgende week leg ik uit hoe je dit precies kunt doen.