DEXA-scan

De DEXA-scan is op dit moment dé betrouwbaarste manier om jouw lichaamssamenstelling in kaart te brengen. Met behulp van rontgenstraling meet het apparaat jouw vetpercentage, magere massa (spieren) en sterkte van je botten.

 

Met de informatie uit het rapport hoef jij nooit meer te goochelen met kcal, weet je precies hoe het gesteld is met jouw lichaamssamenstelling en kun je op een nauwkeurige manier vorderingen bijhouden.

 

In ziekenhuizen wordt de scan veelal gebruikt en nu voor jou ook te boeken in het Sportlab in Eindhoven!

Maak een afspraak

De scan is wat voor jou als:

✅ Jij het lastig vindt om op het gewenste gewicht te komen. Je wilt op je gezondheid letten, maar weet niet hoeveel kcal jouw lichaam exact per dag nodig heeft. Eet je misschien te weinig of juist te veel? Je hebt het gevoel dat je goochelt met kcal, maar hebt geen idee of je het goed doet.

 

✅ Jij bewust bezig bent met je leefstijl. Je staat regelmatig op de weegschaal en ziet het getal omhoog en naar beneden gaan, alleen weet je niet of dit nu vet- of spiermassa is. Jij wilt geen aannames meer doen, maar veranderingen nauwkeurig in kaart brengen.

 

✅ Jij in de overgang zit en ervaart dat je lichaam verandert. Je vraagt je misschien af of je meer dient te bewegen om spiermassa in stand te houden. Of dat je minder mag eten dan voorheen. Kortom, wat kun jij doen, zodat je lichaam weer in balans komt.

 

✅ Jij weet dat botontkalking in de familie zit en bent benieuwd naar de stevigheid van jouw botten.

 

Benieuwd naar jouw persoonlijke advies? 

Maak een afspraak

Het consult

De afspraak voor de scan duurt 45 minuten (1 persoon) of 60 minuten (2 personen) en vindt plaats in het Sportlab te Eindhoven.

 

Na de scan bespreken we je resultaten en ontvang je een uitgebreid rapport met informatie over:
– Jouw huidige vetpercentage
– Verdeling van vet in jouw lichaam
– Inzicht in de hoeveelheid magere massa (spieren)
– Spierverdeling links/rechts in je lichaam
– Dagelijkse energiebehoefte
– Sterke van je botten

 

Klik hieronder op de button of je alleen of met twee personen komt (dan ontvang je beide 5 euro korting!). Je komt automatisch in de online agenda terecht. Na het kiezen van de geschikte datum en het doorlopen van de betaalpagina is jouw afspraak bevestigd!

 

Tip!: Mogelijk kun jij met de factuur aanspraak maken op een vergoeding via je zorgverzekering. Kijk hier hoeveel jij terug krijgt.

 

BOEK NU: 

“Come and have a look inside your body”

Hoi, ik ben Heleen..

Bewegingswetenschapper, trainer ervaringsleren, gewichtsconsulente, NLP’er, mindful hardloop trainer, yogadocente, eeuwige leerder, maar vooral gewoon mijzelf.

 

Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond vind ik het belangrijk dat zaken onderbouwd zijn. Inmiddels zijn er zoveel trends en meningen over voeding en leefstijl, dat het vaak lastig is door de bomen het bos te zien.

 

Omwille van deze reden ben ik er groot fan van om met PH360 te werken. In Australië noemen ze het niet voor niets dé revolutie op het gebied van persoonlijke gezondheid.

 

Stem jouw behoeftes vanaf nu af op jezelf, in plaats van je te laten leiden door de hypes!

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik niet gewoon een weegschaal gebruiken?

De weegschaal geeft slechts een getal aan, maar geeft niet aan of dit magere massa (voornamelijk spier) of vet is. Zo betekend een hoger getal op de weegschaal, niet altijd dat je slecht bezig bent. Het kan namelijk ook betekenen dat je gespierder bent geworden. Andersom kan een dalend getal net zo goed vocht zijn in plaats van vet. Met de DEXA-scan zie je precies wat er in je samenstelling verandert, dit geeft veel meer informatie.

Wat is het verschil tussen een DEXA-scan en het nemen van huidplooimetingen?

Ook met huidplooimeters kun jij jouw vetpercentage bepalen. Het nadeel is echter dat er een voorspelling wordt gedaan aan de hand van referentietabellen. Met een DEXA-scan daarentegen wordt jouw vet masssa  en magere massa (spieren) doormiddel van röntgenstraling direct bepaald in je lichaam, zonder dat daar allerlei formules aan te pas dienen te komen.  Ook is het niet altijd even eenvoudig om met huidplooimeters je vetmassa te vergelijken.  Wanneer je de metingen dient te herhalen, dien je namelijk precies op dezelfde plek te meten én dezelfde huid pakken. Dit is niet altijd even gemakkelijk, waardoor de betrouwbaarheid veel lager ligt dan het afnemen van een DEXA-scan.

Hoe bepaald de DEXA-scan mijn hoeveelheid vetmassa, magere massa (spieren) en botmassa?

De DEXA-scan maakt gebruik van röntgenstraling. Vet, spierweefsel en bot hebben een andere doorlaatbaarheid, hierdoor kan bepalen waar jouw lichaam uit bestaat.

Hoe bepaalt de DEXA-scan hoeveel kcal ik elke dag nodig heb?

Aan de hand van jouw lichaamsgewicht, hoeveelheid spiermassa, geslacht en leeftijd bepaald de DEXA-scan met behulp van een formule wat jouw basaal metabolisme is. Ofwel het minimale aan kcal, wat jij per dag nodig hebt om te functioneren. Hoeveel energie die jij per dag nodig hebt berekenen we aan de hand van jouw hoeveelheid spiermassa.

Is de röntgenstraling schadelijk?

De hoeveelheid röntgenstraling is zeer klein, de meting kent geen complicaties. Als je zwanger bent kan de röntgenstraling echter gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Voor volwassenen wordt aangeraden om niet meer dan 4 scans per jaar te doen.

Hoe lang duurt het afnemen van een DEXA-scan?

Afhankelijk van je lengte en gewicht duurt een DEXA-scan tussen de 6 en 11 minuten.

Kan ik sporten voor mijn afspraak?

Ja, alleen wanneer je meerdere scans doet is het aan te raden om de situatie zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dit betekend dat je ook voor toekomstige scans zou dienen te sporten.

Heeft mijn eten en drinken invloed op de DEXA-scan?

Drank kan de magere massa (spiermassa) van jouw lichaam beïnvloeden. Vaak zie je pas effect als je ontzettend veel/weinig hebt gedronken.

Wat is de vergoeding voor een DEXA-scan?

Boek hier je enkele DEXA-scan voor 87,95 euro.
Boek hier je DUO-DEXA-scan voor 164,95 euro.