DEXA-scan

Deze unieke scan is op dit moment één van de betrouwbaarste manieren in Nederland om jouw lichaamssamenstelling in kaart te brengen. Na deze scan weet je precies hoe het gesteld is met jouw gezondheid, hoef je nooit meer te goochelen met kcal én kun je op een nauwkeurige manier jouw vorderingen bijhouden. Bovendien kan het zijn dat de scan zelfs vergoed wordt door jouw zorgverzekering. 

 

Waar wacht je nog op? Ontdek nu hoe jouw lichaam er vanbinnen uitziet!

Maak een afspraak

Jij vindt het lastig om op gewicht te komen. Je wilt op je gezondheid letten, maar weet niet precies hoeveel jouw lichaam nodig heeft. Je goochelt maar wat met kcal, maar hebt geen idee of je het goed doet.

 

Je staat regelmatig op de weegschaal en ziet het getal omhoog en naar beneden gaan. Je hebt echter geen idee wat er precies verandert in je lichaam. Ben je aangekomen in spiermassa door het sporten of zijn het toch die wijntjes van de afgelopen tijd?

 

Misschien ben je benieuwd naar de gezondheid of vorderingen van jouw lichaamssamenstelling en heb je geen idee hoe je dit op een nauwkeurige manier kunt meten.

 

De DEXA-scan geeft op al deze vragen een antwoord.

Maak een afspraak

De scan is wat voor jou als je wilt weten:
✅ Hoeveel kcal jouw lichaam precies nodig heeft om je gewicht te behouden of verliezen.
✅ Hoe jij jouw lichaamssamenstelling kunt verbeteren.
✅ Wat exact de vorderingen zijn van jouw training, aanpassingen in voeding of andere nieuwe gewoontes.
✅ Of de kilo`s op je weegschaal spier of vet zijn.
✅ Waar jouw hoeveelheid vet zit opgeslagen. Vet bij de buikregio is namelijk schadelijker dan vet bij de heup.
✅ Of jouw eigen lichaamsbeeld overeenkomt met objectieve resultaten.

Maak een afspraak..

“Come and have a look inside your body”

De waarde van een DEXA-scan

Met behulp van röntgensraling meet het apparaat jouw vetpercentage, magere massa (spieren) en de sterkte van je botten. Met deze drie gegevens maakt de DEXA-scan een uitgebreid rapport.

Inhoud rapport

– Inzicht in jouw huidige vetpercentage.
– Verdeling van het vet in jouw lichaam.
– Inzicht in de hoeveelheid magere massa (spieren)
– Spierverdeling links/rechts in jouw lichaam.
– Jouw dagelijkse energiebehoefte
– Sterkte van je botten

Wat je krijgt

  • Na de scan bespreken we de resultaten en kun jij al je vragen stellen over het verbeteren van jouw lichaamssamenstelling.

Investering

79,95 euro – Wanneer je een DUO-scan boekt, krijgen jullie beide 5 euro korting! BOEK HIER

 

Voor de DEXA-scan kun jij aanspraak maken op een vergoeding via jouw zorgverzekering. Kijk hier hoeveel je terug krijgt.

Waar wacht je nog op? Neem nu een kijkje in je lichaam..

Ja, dat wil ik!

Hoi, ik ben Heleen..

Bewegingswetenschapper, trainer ervaringsleren, gewichtsconsulente, NLP’er, mindful hardloop trainer, yogadocente, eeuwige leerder, maar vooral gewoon mijzelf.

 

Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond vind ik het belangrijk dat zaken onderbouwd zijn. Inmiddels zijn er zoveel trends en meningen over voeding en leefstijl, dat het vaak lastig is door de bomen het bos te zien.

 

Omwille van deze reden ben ik er groot fan van om met de DEXA-scan te werken. Met de DEXA-scan krijg je namelijk een nauwkeurig inzicht in de behoeftes en huidige situatie van JOUW lichaam.

 

Stem jouw behoeftes vanaf nu af op jezelf, in plaats van je te laten leiden door de trends! 

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik niet gewoon een weegschaal gebruiken?

De weegschaal geeft slechts een getal aan, maar geeft niet aan of dit magere massa (voornamelijk spier) of vet is. Zo betekend een hoger getal op de weegschaal, niet altijd dat je slecht bezig bent. Het kan namelijk ook betekenen dat je gespierder bent geworden. Andersom kan een dalend getal net zo goed vocht zijn in plaats van vet. Met de DEXA-scan zie je precies wat er in je samenstelling verandert, dit geeft veel meer informatie.

Wat is het verschil tussen een DEXA-scan en het nemen van huidplooimetingen?

Ook met huidplooimeters kun jij jouw vetpercentage bepalen. Het nadeel is echter dat er een voorspelling wordt gedaan aan de hand van referentietabellen. Met een DEXA-scan daarentegen wordt jouw vet masssa  en magere massa (spieren) doormiddel van röntgenstraling direct bepaald in je lichaam, zonder dat daar allerlei formules aan te pas dienen te komen.  Ook is het niet altijd even eenvoudig om met huidplooimeters je vetmassa te vergelijken.  Wanneer je de metingen dient te herhalen, dien je namelijk precies op dezelfde plek te meten én dezelfde huid pakken. Dit is niet altijd even gemakkelijk, waardoor de betrouwbaarheid veel lager ligt dan het afnemen van een DEXA-scan.

Hoe bepaald de DEXA-scan mijn hoeveelheid vetmassa, magere massa (spieren) en botmassa?

De DEXA-scan maakt gebruik van röntgenstraling. Vet, spierweefsel en bot hebben een andere doorlaatbaarheid, hierdoor kan bepalen waar jouw lichaam uit bestaat.

Hoe bepaalt de DEXA-scan hoeveel kcal ik elke dag nodig heb?

Aan de hand van jouw lichaamsgewicht, hoeveelheid spiermassa, geslacht en leeftijd bepaald de DEXA-scan met behulp van een formule wat jouw basaal metabolisme is. Ofwel het minimale aan kcal, wat jij per dag nodig hebt om te functioneren. Hoeveel energie die jij per dag nodig hebt berekenen we aan de hand van jouw hoeveelheid spiermassa.

Is de röntgenstraling schadelijk?

De hoeveelheid röntgenstraling is zeer klein, de meting kent geen complicaties. Als je zwanger bent kan de röntgenstraling echter gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Voor volwassenen wordt aangeraden om niet meer dan 4 scans per jaar te doen.

Hoe lang duurt het afnemen van een DEXA-scan?

Afhankelijk van je lengte en gewicht duurt een DEXA-scan tussen de 6 en 11 minuten.

Kan ik sporten voor mijn afspraak?

Ja, alleen wanneer je meerdere scans doet is het aan te raden om de situatie zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dit betekend dat je ook voor toekomstige scans zou dienen te sporten.

Heeft mijn eten en drinken invloed op de DEXA-scan?

Drank kan de magere massa (spiermassa) van jouw lichaam beïnvloeden. Vaak zie je pas effect als je ontzettend veel/weinig hebt gedronken.

Wat is de vergoeding voor een DEXA-scan?

Boek hier je enkele DEXA-scan voor 79,95 euro.
Boek hier je DUO-DEXA-scan voor 74,95 euro.