DEXA-scan

De DEXA-scan is een zeer betrouwbare metingen van om de lichaamssamenstelling in kaart te brengen. Met behulp van rontgenstraling meet het apparaat jouw vetmassa, magere massa (spieren) en de dichtheid van je botten.

 

Met deze informatie berekenen we in het rapport jouw unieke energiebehoefte,  bekijken we hoe het is gesteld met jouw lichaamssamenstelling en kun je op een nauwkeurige manier vorderingen bijhouden.

Maak een afspraak

De scan is wat voor jou als:

✅ Jij bewust bezig bent met op gewenst gewicht komen. Je staat regelmatig op de weegschaal en ziet het getal omhoog en naar beneden gaan, alleen weet je niet of dit nu vet- of spiermassa is. Jij wilt geen aannames meer doen, maar veranderingen nauwkeurig in kaart brengen.

✅ Jij werkt aan opbouw of behoud van spiermassa en wilt dit inzichtelijk in kaart brengen.
✅ Jij bent atleet of sporter en wilt je prestaties optimaliseren door meer inzicht te krijgen je in lichaam.

✅ Jij in de overgang zit en ervaart dat je lichaam verandert. Je vraagt je misschien af of je meer dient te bewegen om spiermassa in stand te houden. Of dat je minder mag eten dan voorheen. Kortom, wat kun jij doen, zodat je lichaam weer in balans komt

Benieuwd naar jouw persoonlijke advies? 

Maak een afspraak

Het consult

De afspraak voor de scan duurt 45 minuten (1 persoon) of 60 minuten (2 personen) en vindt plaats in het Sportlab te Eindhoven.

 

Na de scan bespreken we je resultaten en ontvang je een uitgebreid rapport met informatie over:
– Jouw huidige vetpercentage
– Verdeling van vet in jouw lichaam
– Inzicht in de hoeveelheid magere massa (spieren)
– Spierverdeling links/rechts in je lichaam
– Dagelijkse energiebehoefte

Klik hieronder op de button of je alleen of met twee personen komt (dan ontvang je beide 5 euro korting!). Je komt automatisch in de online agenda terecht. Na het kiezen van de geschikte datum en het doorlopen van de betaalpagina is jouw afspraak bevestigd!

 

Tip!: Mogelijk kun jij met de factuur aanspraak maken op een vergoeding via je zorgverzekering. Kijk hier hoeveel jij terug krijgt.

 

BOEK NU: 

“Come and have a look inside your body”

Hoi, ik ben Heleen..

Bewegingswetenschapper, trainer ervaringsleren, gewichtsconsulente, NLP’er, mindful hardloop trainer, yogadocente, eeuwige leerder, maar vooral gewoon mijzelf.

 

Vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond vind ik het belangrijk dat zaken onderbouwd zijn. Inmiddels zijn er zoveel trends en meningen over voeding en leefstijl, dat het vaak lastig is door de bomen het bos te zien. Daarom help ik je graag om zaken inzichtelijk te maken, zodat je erachter kunt komen wat wel/niet werkt voor jouw.

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik niet gewoon een weegschaal gebruiken?

De weegschaal geeft slechts een getal aan, maar geeft niet aan of dit magere massa (voornamelijk spier) of vet is. Zo betekend een hoger getal op de weegschaal, niet altijd dat je slecht bezig bent. Het kan namelijk ook betekenen dat je gespierder bent geworden. Andersom kan een dalend getal net zo goed vocht zijn in plaats van vet. Met de DEXA-scan zie je precies wat er in je samenstelling verandert, dit geeft veel meer informatie.

Wat is het verschil tussen een DEXA-scan en het nemen van huidplooimetingen?

Ook met huidplooimeters kun jij jouw vetpercentage bepalen. Het nadeel is echter dat er een voorspelling wordt gedaan aan de hand van referentietabellen. Met een DEXA-scan daarentegen wordt jouw vet masssa  en magere massa (spieren) doormiddel van röntgenstraling direct bepaald in je lichaam, zonder dat daar allerlei formules aan te pas dienen te komen.  Ook is het niet altijd even eenvoudig om met huidplooimeters je vetmassa te vergelijken.  Wanneer je de metingen dient te herhalen, dien je namelijk precies op dezelfde plek te meten én dezelfde huid pakken. Dit is niet altijd even gemakkelijk, waardoor de betrouwbaarheid veel lager ligt dan het afnemen van een DEXA-scan.

Hoe bepaald de DEXA-scan mijn hoeveelheid vetmassa, magere massa (spieren) en botmassa?

De DEXA-scan maakt gebruik van röntgenstraling. Vet, spierweefsel en bot hebben een andere doorlaatbaarheid, hierdoor kan bepalen waar jouw lichaam uit bestaat.

Hoe bepaalt de DEXA-scan hoeveel kcal ik elke dag nodig heb?

Aan de hand van jouw lichaamsgewicht, hoeveelheid spiermassa, geslacht en leeftijd bepaald de DEXA-scan met behulp van een formule wat jouw basaal metabolisme is. Ofwel het minimale aan kcal, wat jij per dag nodig hebt om te functioneren. Hoeveel energie die jij per dag nodig hebt berekenen we aan de hand van jouw hoeveelheid spiermassa.

Is de röntgenstraling schadelijk?

De straling voor een DEXA- scan van het hele lichaam ligt gemiddeld tusen de 0.0042-0.0052 mSV (Damilakis, 2010). Ter vergelijking, gemiddeld ontvangt een Nederlander volgens autoriteit NVS een natuurlijke stralingsdosis van 0.004 mSv2 per dag. Bij een vliegreis is dat – door meer blootstelling aan straling vanuit de ruimte – zo`n 0.004 mSV per uur (2).

Ondanks dat de straling laag is, is straling niet bevorderlijk voor de mens. Daarom wordt voor volwassenen aangeraden niet meer dan 4 scans per jaar te doen en voor zwangere vrouwen is de scan verboden.

Bron:
1)  Damilakis, J; Adams J.E.; Giuseppe G.; Link, T (2010) Radiation exposute in X-ray based imaging techniques used in osteoporosis. (European Radiology), 20 (2707-2714)
2) Autoriteit NVS, (z.j.). Stralingsdosis. Geraadpleegd op 22 april 2018, van https://www.autoriteitnvs.nl/nucleaire-crisis-of-stralingsongeval/straling-bij-een-kernongeval/stralingsdosis#:~:text=Elke%20Nederlander%20ontvangt%20gemiddeld%20per,n%200%2C004%20mSv%20per%20uur.

Hoe lang duurt het afnemen van een DEXA-scan?

Afhankelijk van je lengte en gewicht duurt een DEXA-scan tussen de 6 en 11 minuten.

Kan ik sporten voor mijn afspraak?

Ja, alleen wanneer je meerdere scans doet is het aan te raden om de situatie zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dit betekend dat je ook voor toekomstige scans zou dienen te sporten.

Heeft mijn eten en drinken invloed op de DEXA-scan?

Drank kan de magere massa (spiermassa) van jouw lichaam beïnvloeden. Vaak zie je pas effect als je ontzettend veel/weinig hebt gedronken.

Wat is de vergoeding voor een DEXA-scan?

Boek hier je enkele DEXA-scan voor 87,95 euro.
Boek hier je DUO-DEXA-scan voor 164,95 euro.