Maak je dromen waar! Stop met hunkeren naar de eindbestemming én leer genieten van de reis…

Je bent er 100% van overtuigd. Dit keer gaat het lukken! Op  je eten letten, bewegen, mediteren, op tijd naar bed, minder op social media, bij familie langs en noem maar op. Jij gooit het roer volledig om, twee weken lang doe jij je stinkende best…Discipline ten top, vertrouwen 100%.  Poeh.. wat een inspanningen en moeite. Het resultaat 2%…..  Je kijkt hoe ver je nog moet tot jouw eindbestemming én de moed zakt in je schoenen. Vaak betekend dit moment ook meteen weer het einde van al je goede bedoelingen.

Wat als het ook anders kan? Dat je met minder moeite jouw dromen waarmaakt. Je komt steeds een stap verder én met plezier. Je leert genieten van de elke kleine stap die jij zet. Ook al lijkt het doel nog ver weg, de nieuwe stappen vooruit voelen zo fijn. Deze zet jij in ieder geval niet meer terug!

In beide situaties heb je dezelfde eindbestemming. De ene reis van verandering voelt échter aan als een marteling, hoe komt dit nu? En nog belangrijker, wat kun je doen om het een moeiteloos en een beetje leuk te maken onderweg?

Weinig moeite, veel resultaat..
Onze hersenen houden niet van verandering. Wanneer we kijken naar het eerste voorbeeld dan  ‘Gooi jij het roer volledig om’! Wat jij doet met je goede bedoelingen is: slapende honden wakker maken!  Je gaat anders ontbijten, anders boodschappen doen,  eerder naar bed, meer bewegen én dat allemaal tegelijk. Het is net alsof je met het vliegtuig binnen een paar uur in ver exotisch land staat. Zonder je te kunnen aanpassen moet jij ineens optimaal functioneren met tijdsverschil, ander eten, een vreemde cultuur en een gigantisch temperatuur verschil. Wat als je met de fiets of te voet naar dezelfde plaats van bestemming zou gaan? Zou je dan evenveel last hebben? Nee, waarschijnlijk niet. Je geeft je lichaam en brein de tijd om zich aan te passen. Wil jij het gevoel van een fysieke en mentale marteling vermijden? Dan is het veel effectiever om jezelf geleidelijk aan te passen en kleine stappen te zetten. Zo klein dat ons lichaam en hersenen nauwelijks doorhebben dat er wat verandert. Wanneer je `s ochtends wilt gaan mediteren, begin dan met bijvoorbeeld 1 minuut. Als je gezonder wilt gaan eten, begin dan alleen met het ontbijt. Als je positiever wilt worden, schrijf dan `s avonds 1 minuut lang in jouw dankbaarheidsboekje. That`s it! Niet meer én niet minder. Als je gaat reizen gooi je toch ook  niet meteen de zwaarste backpack op je rug. Je bouwt dit op, zo werkt het ook met andere gewoontes. Anders zit binnen ‘no time’ met een pijnlijke en gebroken rug en besluit je de reis maar te staken..

Korte pijn, maar het wordt vast wel fijn… 
Een tweede manier waarop jij jezelf kwelt is door te denken dat je met even ‘kort’ pijn  lijden je dromen kunt waarmaken. Door iedere dag twee weken lang iets op instagram te posten krijg je 100 volgers, door een maand lang gezond te eten val je 5 kilo af én door iedere ochtend twee weken lang buikspieren te doen krijg je vast wel een sixpack. Stel, dat je inderdaad door deze ‘korte pijnlijke’ inspanning jouw doelen bereikt. (Meestal is dit helemaal niet realistisch) Maar stel dat het lukt, wat doe je dan daarna?? Back to the normal life? Nou dat gaat hem dus niet worden. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg! Dat betekend dus dat je voor altijd moet blijven doen, wat de gewenste resultaten geeft. Jouw misvatting van even kort pijn lijden gaat dus niet op! Wil jij voor altijd resultaat, dan is de verandering in routine niet voor even, maar voor altijd. Je kunt er dus maar beter voor kiezen om iets te doen wat je leuk lijkt of denk wel leuk te gaan vinden (soms heb je even een schop onder je kont nodig om te starten).. Ander is het verspilde moeite. Ga jij de activiteiten leuk vinden, grote kans dat het resultaat er is voordat je er erg in hebt. Je kunt dus maar beter leren genieten van de reis,  want deze zal ook na het bereiken van de bestemming nog blijven voortduren..

Is het einde al in zicht?
De derde manier waardoor verandering aan voelt als marteling is dat we onze huidige situatie steeds vergelijken met onze eindbestemming. Wat je krijgt is teleurstelling! Verandering heeft tijd nodig.. Gun jezelf daarom de nodige hoeveelheid geduld en vertrouwen. Houd zeker je ‘eindbestemming’ als motivatie in je achterhoofd, maar bekijk liever jouw reis. Hoeveel consequente stappen heb jij al gezet?  (Houd dit bijvoorbeeld bij in een habit tracker.) Vier een feestje omdat je al zo ver bent gekomen. Jezelf belonen zorgt voor de juiste motivatie om door te gaan.  Op deze manier komt de eindbestemming dan vanzelf steeds een beetje verder in zicht..

Kortom, wil jij met minder moeite de weg richting jouw dromen waarmaken? Stop dan met jezelf martelen en kies een kleine eerste stap uit.  Wanneer je deze routine succesvol consequent kunt uitvoeren, dan pas voeg je een nieuwe kleine verandering toe. Dit zorgt ervoor dat je lijf en brein rustig blijven! Bedenk daarnaast dat de veranderingen die je doorvoert voor altijd zijn. Zorg er dus voor dat jouw persoonlijke reis leuk is, anders keer je toch terug naar huis. Houd jezelf gemotiveerd door steeds het aantal afgelegde kilometers te vieren. Dus, stop vanaf nu met hunkeren naar de eindbestemming. Start vandaag met een kleine stap jouw  reis richting je dromen en vier de vooruitgang!