4 Tips voor succesvolle voornemens…

Wil jij dat jouw voornemens dit jaar werkelijkheid worden? Of voelde het formuleren van een voornemen meer aan als een verplichting? Alleen wanneer je uit liefde voor jezelf met een berengroot verlangen achter je besluit staat, heb je een kans van slagen. Met onderstaande tips help ik je een handje…

 1. Besluit wat je wél wilt:
  Vaak formuleren we onze voornemens met het woordje niet erin, ik wil niet meer roken, niet zo hard werken, niet zo veel meer voor de tv zitten etc. Probeer echter eens NIET aan een beren te denken en waar denk je de hele dag aan? Juist beren! Omschrijf je voornemen als iets wat je wél wilt. Ik wil lekker en gezond voor mezelf gaan koken of ik wil graag meer gaan bewegen. Als je het positief formuleert, gaat het opeens over wat je wel wilt, in plaats over wat je niet mag.
 1. Visualeer iedere ochtend jouw ‘ideale ik’:
  Neem iedere ochtend voordat je opstaat een paar minuutjes de tijd om jezelf in te beelden hoe je er over 5 jaar uitziet, wat je gewoontes zijn en wat je doet. Door dit beeld iedere dag te vormen heb je een doel om naartoe te werken. Het beeld zal met de dag sterker worden, omdat je een duidelijker beeld van je toekomstige ik. Je ziet de ideale en beste versie van jezelf, dit motiveert om hier aan te werken totdat het beeld werkelijkheid wordt.
 1. Elimineer het onderhandelingsproces:
  Bij het aanleren van nieuwe gewoontes krijg je altijd te maken met gedachtes en stemmetjes die proberen te onderhandelen… Achh.. maar één keertje dit.. een keertje dat…Stop, doe het niet! Blijf je stemmetjes de baas! Je besluiten moeten waterdicht zijn, want voordat je het weet trekken ze je onderuit en is dat het einde van je goede voornemen. Stop dus met het bedenken van smoesjes, over hoe jij onder je voornemen uit kunt komen. NEE is NEE! Uitvluchten bedenken is alleen maar verspilde tijd! Denk alleen aan de nieuwe jij en focus…
 1. Vertaal naar concrete acties:
  Als je het voornemen hebt 10 kilo te willen afvallen zegt dit natuurlijk niets. Wat ga je eraan doen? Wachten tot sint juttemus, dan weer wegen en kijken of je succesvol was? Wanneer je je voornemen opsplitst in kleine concrete acties, wordt het overzichtelijker en leuker om je doel te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld zegt: ‘ Ik maak 3x per week een wandeling van 60 minuten’ of  ‘Ik zoek 4x in de week een gezond recept uit’ is dat eenvoudiger vol te houden dan wanneer je zegt ‘ik wil meer bewegen’ en ‘ik wil gezonder eten’. Leg de lat hierbij niet te hoog, begin rustig aan met kleine doelen en bouw deze op. Het bijhouden van de concrete acties is motiverend, want je ziet al heel snel vooruitgang. Bovendien kun je jezelf elke keer een compliment geven als je weer iets hebt uitgevoerd!

Ik wens je heel veel succes met het veranderen van jouw gewoontes! You can do it, if you really want …