Mindful Run zweverig, echt niet! Effectief, dat wel…

4-mr1

Wanneer ik het over Mindful Running heb, associëren sommige mensen dit direct met zweverig. Waarom? Wellicht geeft het woordje Mindful een vertekend beeld. Mindful wil in dit geval vooral zeggen, dat je naar je lichaam luistert. Je richt je aandacht op het hardlopen, je loophouding, ademhaling en de natuur. Het toepassen van de Mindful Run vaardigheden in je wekelijkse ‘run’ heeft juist ontzettend veel voordelen, hieronder zal ik je vertellen waarom…

De Mindfulness vaardigheden bestaan uit drie pijlers; ademhaling, looptechniek en mindfulness.

Ademhaling:
Hoeveel keer adem jij per minuut? Is dat meer dan 10? Dan adem je te snel!Veel Nederlanders ademen te snel en vaak gebeurt dit ook nog eens (gedeeltelijk) door de mond. Deze snelle ademhaling heeft allerlei nadelige gevolgen, minder afgifte van O2 aan de spieren, eerdere verzuring en verkramping van glad spierweefsel. Zowel tijdens het sporten als in ons dagelijks leven zijn deze aanpassingen niet gunstig. De Russische arts Buteyko ontwikkelde een methode waardoor we onze ademhaling weer kunnen herstellen. De Buteyko methode passen we toe tijdens de Mindful Run cursus. Je leert om rustiger en minder diep door je neus te ademen tijdens het hardlopen. De effecten van deze neusademhaling zijn; verlaging van je stressniveau, meer energie en verbeterde prestaties. (Tijdens de 5-weekse cursus wordt er dieper ingegaan op deze theorie.)

Looptechniek:
4-mr2Naast ademhaling is looptechniek ook een belangrijke pijler bij Mindful Run. Wanneer je start met hardlopen of dit juist veel doet, wil je één ding het liefst vermijden. Blessures! Daarom wordt bij Mindful Run aandacht besteed aan reactief lopen. Je loopt meer op de voorvoet in een kleinere pasfrequentie, daarbij wordt ernaar gestreefd om je voet in de landingsfase onder het lichaamszwaartepunt te plaatsen. Hierdoor krijg je minder schokbelasting en leer je economischer lopen. Het resultaat is dat je minder last zult hebt van blessures. Door bovendien de juiste looptechniek te gebruiken kost het hardlopen veel minder energie.

Mindfulness:
4-mr-3
Tot slot wordt er tijdens Mindful Run aandacht besteed aan mindfulness, bewust bewegen. Hoe voelt jouw lichaam vandaag aan? Luister je ernaar of negeer je het? Het gaat niet om de medaille of de doelstelling, maar om het plezier tijdens het lopen. Door op een andere manier te leren denken, ga je dingen minder op de automatische piloot doen. Je bent je bewuster van jezelf en je omgeving. Je zult meer gaan genieten van het hardlopen, je piekert minder en maakt je minder zorgen. Door dit te integreren in je levensstijl, kun je weer met een ontspannen gevoel door het leven gaan!

Als ervaren survivalatleet en Adventure Racer kan ik zeggen dat Mindful Run mij veel gebracht heeft. Ontspanning tijdens mijn trainingen, minder vermoeidheid, minder druk, veel plezier en nog steeds prima prestaties. Kortom, leren hardlopen met de juiste ademhalings- en looptechnieken zorgt voor een gezond lichaam. Het toepassen van mindfulness zorgt voor een gezonde geest.

Wil jij eens een Mindful Running ervaren? Klik hier om in te schrijven voor een kennismakingsclinic of cursus!