Ik doe mee aan een loopevenement, wat nu?

Heb jij je ingeschreven voor een loopevenement? Hoe bereid jij je optimaal voor? Inmiddels heb ik in mijn leven al heel wat survivalruns, adventure races en andere loop- en fietsevenementen meegedaan. Graag deel ik met jou hoe jij ervoor zorgt dat je tijdens het evenement genoeg energie hebt, geniet en weer snel hersteld.

Bekijk hieronder mijn vlog van de Zevenheuvelenloop:

[wpvideo m38JyC1z]

Voor de start:
Zorg ervoor dat je de dag voor het evenement vroeg naar bed gaat. Natuurlijk heb ik ook weleens een evenement meegedaan nadat ik een leuk feestje had gehad. Helaas, gaat het dan vaak minder goed dan je hoopt. Bovendien heb je dan een veel grotere kans op blessures.

Als ontbijt eet je voornamelijk koolhydraatrijke producten. Je hebt dan meer energie en zult minder snel vermoeid worden. Een leuke bijkomstigheid is dat je met koolhydraten langer op een hoog tempo kunt lopen. Eet je niet genoeg koolhydraten, dan zal je eerder de man met de hamer tegenkomen met zijn vermoeidheidsdip. (Dat wil niemand!) Voorbeelden van dingen die je kunt eten/drinken:
– Water
– Brood met appelstroop/pindakaas/banaan/jam
– Plakken ontbijtkoek
– Havermout/Brinta met honing
– Yoghurt met energymuesli

Twee uur/een half uur voor het evenement drink je nog een bidon met 750ml (isotone) dorstlesser (eventueel met een mespuntje zout, zodat het vocht beter wordt vastgehouden). Ja, ik weet het…. Dit is een enorme hoeveelheid om weg te werken en ik heb er ook nog steeds moeite mee. Maar het is belangrijk dat je zo vol mogelijk zit met vocht en koolhydraten, des te gemakkelijker zal het lopen je af gaan! Kijk als je je dorstlesser uitkiest even achterop of er zowel glucose als fructose in je dorstlesser zit. Dit is een betere combinatie dan een dorstlesser met alleen glucose. Als snack neem je nu eventueel nog een plakje ontbijtkoek, een eierkoek of andere koolhydraatrijke snack.

Net voor de start (een half uur) moet je stoppen met drinken. Anders kun je last krijgen van duizeligheid (hypoglycemie) na de start, omdat je lichaam dan nog in verwerkingsmodus staat. Je start zo’n 30 minuten voor de start met je warming-up, zodat je lichaam in actie-modus komt!

Tijdens:
Richt je aandacht tijdens het evenement op de omgeving, de mensen, de muziek, je ademhaling. Je zult zien dat dan gaat genieten! Bovendien is je prestatie dan vaak beter dan dat je gedacht had! Mijn ervaring is dat wanneer ik de focus vooral op mijn horloge of de prestatie heb, het er niet leuker of beter op wordt..So.. Enjoy!!  Neem alle drankjes die je onderweg worden aangeboden aan, het liefste isotone dorstlesser! Alleen al het proeven van koolhydraten in de mond heeft een positief effect op jouw prestatie. Bovendien kan een vochtverlies van 3-5% al leiden tot 10-30% prestatiedaling! Zonde… Ben je langer bezig dan 1,5 uur? Neem dan ook elk uur een energiereep en zorg dat je 500-750ml/uur drinkt. (Dat is één volledige kleine of grote bidon, ja I know… Ook dat is weer veel… ‘De beste eters, zijn de beste ultrarunners wordt er weleens gezegd’.. )

Na:
Gefinisht? Vaak sta ik dan te kletsen met jan en alleman en vergeet ik mijn hersteldrank. Zo zonde, want dit lijdt tot meer spierpijn en trager herstel! Stom stom stom…. Hoe kun jij dit beter doen? Drink binnen 30 minuten een hersteldrank (Chocomel, is een goedkoop, lekker en effectief!) met een combinatie van koolhydraten en eiwitten en eet een koolhydraatrijke snack. Wanneer je voor/na het evenement op de weegschaal gaat staan, dan zie je precies hoeveel vocht je bent verloren. Probeer 1,5x deze hoeveelheid bij te drinken. Tot slot, kijk je of iemand je een verrukkelijke massage kan geven en eet je binnen 2 uur een koolhydratenrijke maaltijd, zoals bijvoorbeeld pasta of rijst.

Veel succes en enjoy the run!

P.S.<meta http-equiv=”refresh” content=”0; URL=/?_fb_noscript=1″ />Wil jij eerst leren hoe je Mindful kunt leren hardlopen? Vanaf januari starten de 5 weekse cursussen en eenmalige clinics !! (Ook leuk als sinterklaas- of kerstcadeautje) Meer informatie of wil je inschrijven voor een clinic klik dan hier.