Van prestatiejunk naar stille genieter

A photo by Morgan Sessions. unsplash.com/photos/TS2UKluECVEGisteren hoorde ik twee verhalen van vrouwen en ik vroeg me daarna af waarom we onszelf altijd zo moeten kwellen. Waarom stellen we altijd zulke hoge eisen aan onszelf en kunnen we niet gewoon gelukkig zijn als we naar een doel op weg zijn, zonder dat het enig resultaat oplevert.Bij beide dames ging het verhaal over hardlopen. Dame 1 wilde hardlopen als middel inzetten, om zo snel mogelijk weer op haar oude gewicht te zitten. Wanneer ze op dit gewicht zou komen, zou ze zichzelf belonen met een fotoshoot. Dame 2 was net begonnen met hardlopen en loopt 8 km/uur op de loopband, ondanks dat ze bekaf is vind ze deze snelheid veel te traag!

Waarom is die snelheid of het aantal kilo`s zo belangrijk? Beide dames zijn toch hartstikke goed bezig voor hun eigen gezondheid, ze zijn aan het bewegen! Ze worden beide verblind door hun opgestelde doelen, waardoor ze zichzelf naar mijn mening echt te kort doen. Met deze gedachten kun je toch niet meer genieten van het hardlopen zelf.  Wat als ze straks die doelen niet halen? Gaan ze dan stoppen met bewegen, omdat het toch allemaal geen zin heeft? Of zullen ze er ondanks het falen toch nog plezier aan beleven? Of gaan ze zichzelf als straf helemaal afmatten om alsnog het vooropgestelde doel te behalen?

Het streven naar prestaties en doelen komt natuurlijk niet alleen in de sport voor, ook in je werk, tijdens je studie en in het alledaagse leven krijgt iedereen met doelen te maken. Wat nou als we die doelen en prestaties als leidraad aanhouden maar niet als het ultieme streven. In plaats daarvan gaan we proberen plezier te beleven aan de weg richting de prestatie of het doel. We gaan genieten van de interessante colleges die we mogen volgen, de uitdagingen die we krijgen in ons werk of het fitte en voldane gevoel wat je ervaart na het sporten. Je zult zien dat je energie gaat krijgen van de dingen die je doet, omdat je ze simpelweg leuk vindt of ze je een goed gevoel geven. (Zo niet, moet je toch eens andere baan/studie/sport te overwegen.) Door deze instelling zul je zien dat het behalen van je doelen en prestaties een stuk eenvoudiger wordt.

En wat als je nu toch dat vooropgestelde doel niet behaald? Dan zal het wellicht minder erg zijn, omdat je hebt genoten van de reis welke je allerlei voordelen heeft opgeleverd. En als dit pad voor jou niet werkt,  neem je toch gewoon weer een ander? En in het ergste geval, moeten we gewoon accepteren wie we zijn. Stop in ieder geval met het gedrag van die prestatiejunk en word een stille genieter van je reis to the future’! Het leven zal een stuk aangenamer zijn…. Enjoy your trip!

2 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.