Te veel moeten én willen staat een gezond en gelukkig leven in de weg

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” min_height=”2100px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

 Tijdens de vitaliteitstrajecten van Happy Healthy Studio zitten er personen met diverse eigenschappen in de groep. Altijd zit er wel iemand bij die het ontzettend goed voor elkaar ‘lijkt’ te hebben. Ze moet van zichzelf iedere dag minstens 10.000 stappen halen, ze wil iedere dag om 6:00 opstaan en door de weeks moet er iedere avond een gezonde en verse maaltijd gekookt worden. Op de korte termijn lijkt deze strenge aanpak, die soms wel op een regime lijkt, te werken. Daarentegen lijkt hij op de lange termijn minder effectief. Hieronder leg ik je uit waarom te veel van jezelf moeten en willen een gezond en gelukkig leven in de weg staat.

Wanneer jij besluit om meer gezondheid én geluk in je leven toe te laten, dan kun je jouw doelen vanuit drie verschillende systemen formuleren. Het eerste systeem is het het zogenaamde gevaarsysteem. Dit systeem is gericht op angst en maakt je klaar om te vechten, vluchten of te verstijven. Daarnaast is er het jaagysteem, dit systeem is gericht op het verkrijgen van een beloning. Bij beide systemen richt je jezelf op de buitenwereld en handel je op de automatische piloot. Naast het gevaarsysteem en het jaagsysteem is er ook nog een derde systeem, het zogenaamde zorg- en kalmeringssysteem. Dit systeem focust op de lange termijn en zorgt ondere andere voor herstel, verbinding met anderen, pauzes en slaap. Je richt je op wat goed voelt en doet wat je op dat moment nodig hebt. Je doet de zaken bewust en evenwichtig en luistert hierbij naar je lijf. 1

Laten we eens kijken hoe we deze kennis kunnen gebruiken bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Stel dat jij tijdens je werkdag meer wilt bewegen, dan zul je afhankelijk van het dominante systeem op dat moment het volgende tegen jezelf zeggen.

Gevaar systeem: ‘Ik moet tijdens elke werkdag een lunchwandeling maken’
Reden: angst voor stress, angst voor overgewicht etc.
Taal gevaarsysteem: moeten – behoren – dienen – eisen – vermijden – afhouden – dreigen

Jaag systeem: ‘Ik wil tijdens elke werkdag een lunchwandeling maken’
Reden: fitter worden, afvallen:
Taal jaagsysteem: willen – bereiken – verwachten – streven – verlangen – snakken – presteren – consumeren

Zorg- en kalmeringssysteem: ‘Ik gun het mezelf om tijdens elke werkdag een lunchwandeling te maken ’
Reden: zin in, voelt goed, rust en herstel
Taal zorg- en kalmeringssysteem: hoeven – gunnen – toestaan – geven – bieden – rusten – verzorgen – helpen – aanvaarden – veroorloven

De intentie van deze drie systemen is allemaal hetzelfde, namelijk meer bewegen. Echter heeft onbewust de taal van de drie systemen op jou een heel ander effect.
Ten eerste is er sprake van een hele andere toon waarop je jouw nieuwe gewoonte benadert. Wanneer krijg jij het meeste zin om tijden de lunch naar buiten te gaan? Bij welke van de zinnen  krijg jij het gevoel dat het bewegen écht een cadeautje is voor jezelf? Wellicht de zin die bij het zorg- en kalmeringssysteem staat. Hoe meer positieve associaties met jouw nieuwe gewoonte, des te groter de kans dat jij hem gaat uitvoeren.
Naast verschil in toon is er ook verschil in motivatie, waarom jij juist die gewoonte wilt aanleren. Bij de eerste twee systemen is er sprake van externe motivatie. Je wilt de gewoonte aanleren uit angst of voor het behalen van een doel. Daarentegen is er bij het zorg- en kalmeringssysteem sprake van een intrinsieke motivatie. Je gaat wandelen, omdat het goed voelt en je er zin in hebt! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je meer gemotiveerd bent en gewoontes langduriger kunt volhouden, wanneer de motivatie uit jezelf komt.
Tot slot is er bij de drie systemen verschil in uitvoering. Een kenmerk van het gevaar- en jaagsysteem is dat uitvoering op de automatische piloot gebeurt. Je hebt de lunchwandeling op jouw to-do lijst gezet en voert hem netjes uit, maar wellicht zonder écht te genieten. Het is één van de vele dingen die je die dag te doen hebt. Bij het zorg- en kalmeringssysteem focus je jezelf op jouw gevoel tijdens de wandeling en registreert bewust wat je ziet, hoort en ruikt tijdens het wandelen. Dit zorgt ervoor dat je in het moment bent en écht even tot rust komt en kunt genieten. Hierdoor ervaar je de wandeling vanuit het zorg- en kalmeringssysteem op een hele andere manier.
Samengevat, wanneer jij nieuwe gewoontes vanuit jouw zorg- en kalmeringssysteem formuleert, ontwikkelen je meer positieve associaties, maak je gebruik van jouw interne motivatie en zul jij tijdens de uitvoering bewust voelen en genieten. Op de lange termijn vergoot dit de kans om jouw nieuwe gewoonte op het gebied van geluk en gezondheid vol te houden.

Bedenk dus bij het aanleren van een nieuwe gewoonte vooraf waarom je dit zo graag wilt. Op deze manier kom je erachter wat jij jezelf diep van binnen gunt. Formuleer vervolgens jouw doel vanuit het zorg- en kalmeringssysteem, zodat je de gewoonte niet voor even gaat uitvoeren maar voor altijd.  Voorgoed veranderen doe je nameiljk niet uit angst of om iets te presteren, maar puur uit liefde voor jezelf!!

———————————-

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van jouw gedragspatronen? Happy Healthy Studio wijst mensen de weg richting een gezond en gelukkig leven. Jou als bedrijf helpen we graag op weg bij het ontwikkelen van geschikt vitaliteitsprogramma op het werk, daarnaast ben jij als particulier welkom op het kantoor op Strijp S te Eindhoven.

#happyhealthystudio #vitaliteit #geluk #gezondheid #gedragsverandering #hoepraatjijmetjezelf

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]