Expectation is the enemy of your happiness..

Verwachtingen:
Hoe vaak heb jij verwachtingen over iets? Vaak vormen we vooraf een bepaald beeld van situaties. Je verwachting van een bepaalde vakantie, een concert, een reactie van een vriend/vriendin of bedrijf. Een verwachting is eigenlijk helemaal niets anders dan een verzinsel in je hoofd, gebaseerd op wat jij aan ervaringen hebt en belangrijk vindt. Komt onze verwachting niet uit, dan voel je je vaak teleurgesteld en daar wordt je niet bepaald blij van. Als startend ondernemer heb ik inmiddels al een aantal keer een teleurstellende klap ontvangen. Bedrijven die niet meer reageren, hun afspraken niet nakomen of simpelweg gewoon van jou willen profiteren! Ik kan mezelf dan zo boos en teleurgesteld voelen, waarom hebben ze nou niet dezelfde fatsoensnormen als ik? Maar zijn het daadwerkelijk de personen in de bedrijven die zorgen voor dat nare gevoel of ikzelf?

Nee, teleurstellingen veroorzaak jezelf. Jij bepaald de standaard voor andere personen, bedrijven of jezelf. Dit is niet hun standaard, maar jouw standaar

Hoe krijg je minder teleurstellingen?
Hoe je het op kunt lossen? Heel simpel, hiervoor zijn verschillende manieren:
– Heb eens geen verwachtingen? Wacht af en laat je verrassen. Door bewust eens geen voorstelling van de toekomst te maken en je open te stellen voor nieuwe ervaringen beleef je het meest. Je zult zien dat je jezelf vaker zult gaan verwonderen.
– Spreek verwachtingen uit. Op deze manier weten anderen wat jij verwacht. Hierdoor kunnen misverstanden voorkomen worden. Bij echte belangrijke afspraken kun je ook de verwachtingen op papier zetten, zodat je elkaar bij irritaties hierop aan kunt spreken.
– Stel verwachtingen aan jezelf, niet aan anderen. Je wordt mentaal sterker door jezelf uit te dagen, bovendien heb je het resultaat dan zelf in de hand. Let er wel op dat
de verwachtingen voor jezelf haalbaar zijn, anders kunnen je eigen uitdagingen ook voor een behoorlijke stressfactor zorgen en dat wil niemand!

Kortom, maak in de toekomst alleen nog maar (realistische) verwachtingen over jezelf en laat je door een ander gewoon lekker verrassen!