Als een dolle je hardlooprondje steeds sneller afleggen heeft geen enkele zin. Lekker rustig aan doen, dat wel…

Bron foto: https://www.nlbewustgezond.nlbewegeninterval-training

Faster, Higer, Stronger
Het is ontzettend begrijpelijk dat je denkt goed bezig te zijn, wanneer je steeds een paar secondes van jouw hardlooprondje kunt afsnoepen. Je wordt toch steeds sneller? Het motto van de Olympische Spelen is toch niet voor niets ‘Faster, Higher, Stronger’! Waarom is dat dan niet goed?

Wat je natuurlijk niet weet is hoe topsporters trainen. Elke wedstrijd proberen ze hun huidige records te verbreken, dit is wat jij ziet. Dit wil echter niet zeggen dat ze dit elke training doen! Wanneer jij net als die topsporter elke training je records probeert te verbeteren, zal dit uiteindelijk leiden tot een verminderd herstelvermogen, afhankelijkheid van koolhydraten, oververmoeidheid en wellicht blessures. Zit je daar op te wachten? Nee he.. dacht het niet..

Verbeteren van je basisuithoudingsvermogen
Wat je wel moet doen is 70-80% van je training lekker rustig aan doen.. Ja, ik weet het. Je omgeving zal denken dat je niet harder kunt en je gaat de drang voelen om je tempo te verhogen, maar doe het niet! Uiteindelijk ben jij degene die fit op de evenementen staat en probeer tijdens die hardlooprondjes gewoon te gaan genieten…Waarom rustig aan? Door in de zone van je basisuithoudingsvermogen (groen) te blijven ga je deze zone efficiënter maken. Je aerobe drempel (1, onder deze drempel haal je voornamelijk energie uit vet erboven voornamelijk uit koolhydraten) schuift dan naar rechts op.  Wanneer dat gebeurt kun je op een hogere snelheid gebruik maken van je vetten, dit is gunstig want wij mensen hebben een grote vetvoorraad. Wanneer je vetverbranding efficiënter wordt, bespaar je koolhydraten waardoor je richting de finish nog beter in staat bent om een eindsprint te trekken. (Hoe breder jouw groene zone, hoe beter!) Koolhydraten kunnen jou slechts 70 min van energie voorzien, deze moet je dus constant aanvullen. Doe je dat niet op tijd, dan komt de man met de hamer langs. Een tweede voordeel is dat wanneer jouw basisuithoudingsvermogen beter wordt, ook je herstelvermogen na een training of evenement verbeterd. Dit zorgt ervoor dat je fris bent voor de evenementen en wedstrijden waar je naartoe wilt.Wat er gebeurt als je steeds te intensief traint? Dan wordt de intensieve zone (oranje) breder en zal jouw basisuithoudingsvermogen afnemen en dat is natuurlijk hartstikke zone!

Hoe weet je het nou dat je in de juiste trainingszones zit om aan je basisuithoudingsvermogen te werken ? Je traint je basisuithoudingsvermogen als:
– Je tijdens de training nog kunt lekker kletsen.
– Je tijdens de Mindful Run cursus de neusademhaling aanleert en deze gebruikt tijdens je rondje lopen. A.s. zondag start weer een nieuwe cursus, zie ook  bit.ly/2fo8zVM
– Je jouw hartslagen berekend (via de formule van Karvonen) voor de extensieve duurzone en hier niet boven komt.
– Je een inspanningstest laat doen en nauwkeurig je zones laat bepalen, zodat je weet onder welke hartslag je moet blijven.

Hoe zit het dan met lekker hard gaan?
Betekend dit dat je nooit meer een lekker een rondje mag gaan ‘knallen’? Natuurlijk wel, maar zorg ervoor dat je eerst je basisuithoudingsvermogen hebt opgebouwd en deze ook goed onderhoud. Wanneer dat in orde is, kun je trainingen in de hogere zones gaan doen om je snelheid te verhogen.

Begin je met sporten, doe het dan verantwoord. Laat je niet verleiden door ‘faster, higher, stronger’, want daar bereik je niet altijd mee wat je voor ogen hebt. Zie ik vanaf nu bij jouw hardlooprondjes reacties voorbij komen als ‘zo traag!?!’, dan weet je dat je op de goede weg zit.

Nieuwsgierig of meer weten? Dan hoor ik het graag !! 😉