Tuingeluk: Maak je wilde ‘monkey mind’ rustig en ontvang een boost euforie!


Wat is het de afgelopen dagen weer mooi weer geweest! Tijd om met de lentezon op mijn bol te gaan wroeten in de aarde en de tuin er weer een beetje uit te laten zien als tuin. Na 4 uur lang in de weer met schaar, dode planten, potten en bloemen was ik eindelijk klaar. Moe, voldaan en totaal relaxed. Iedereen zou af en toe eens die tuin in moeten duiken! Waarom, tuinieren maakt je wilde ‘monkey mind’ rustig en je wordt er ook nog eens gelukkiger van!

Wanneer je gaat tuinieren wordt je namelijk gratis getrakteerd op een serotonine en dopamine boost, geluksstofjes die je een rustig, vreedzaam en gelukkig gevoel geven. Wie wil dat nou niet?

Serotonine boost: Wanneer jij met je handen in de grond gaat wroeten, komt je huid in aanraking met bepaalde bacteriën. Deze aanraking zorgt automatisch voor een verhoging van het serotoninelevel, je immuunsysteem krijgt een boost en het is een natuurlijk middel tegen depressie. Je ervaart dus meer geluk en rust door het toenemen van de serotonine in je lichaam. Vanaf nu heb je dus een goed excuus om die handschoenen achterwege te laten en lekker in het zand te gaan rommelen!

Dopamine boost: Verzamel de moestuintjes van Albert Heijn en wordt dit jaar een echte groentekweker! Waarom? Wanneer jij groente gaat kweken wordt dopamine, het andere geluksstofje vrijgemaakt. Dit stamt uit de tijd dat wij nog jagers-verzamelaars waren. Elke keer als wij een besje of plantje vonden, kregen we een boost euforie! We sprongen een gat in de lucht van blijdschap, omdat we weer wat langer konden overleven. Onze omgeving is sinds die tijd behoorlijk veranderd, wij mensen daarentegen nauwelijks. Nog steeds reageert het lichaam met een hoop vreugde en blijdschap, wanneer we de eerste groentes boven de aarde uit zien komen. De dopamine doet nog steeds zijn werk en daar moeten we van profiteren!

 

Dus, gun jij jezelf meer rust, geluk en wil jij optimaal van het leven genieten? Verzamel de AH moestuintjes, zoek een paar bakken of potten, wroet lekker met je handen in de aarde en….. wacht tot jouw oogst klaar is om op te eten..

Enjoy life!

Bronnen:
Francis, R. (2010) Why gardening makes you happy and cures depression. Geraadpleegd op 3 april 2017, van http://permaculture.com.au/why-gardening-makes-you-happy-and-cures-depression/

OptimaleGezondheid.com. (2016, 30 augustus) Serotonine: 11 natuurlijke manieren voor meer gelukshormoon. Geraadpleegd op 3 april 2017, van http://www.optimalegezondheid.com/gelukshormoon-serotonine/