Speel elke dag voor Sinterklaas, want GEVEN maakt gelukkig..

img_05221
Dat weekend zijn er door de Sint veel cadeaus weggegeven in Nederland. Naast cadeautjes kunnen we elkaar nog veel meer geven, aandacht, tijd, erkenning. Geef of krijg jij zomaar weleens iets?

Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn vriendin Annelijn het volgende berichtje ‘Ik heb een pyjamabroek voor je hoor! Kerstcadeautje…;-)’ Toen we samen aan het shoppen waren in Middelburg, was het mij namelijk niet gelukt de ideale pyjamabroek te vinden. Mensen vinden het leuk om zomaar iets te krijgen, ik dus ook. Je voelt je speciaal en belangrijk, iemand die aan je denkt. Dat is een heerlijk gevoel!

Hoe vaak geef jij iets weg aan iemand die je dierbaar is? Ikzelf wordt altijd vrolijk, als ik iemand anders blij kan maken met iets bijzonders. Ik zoek het dan met aandacht uit en geniet bij het zien van de vreugde die op iemands gezicht verschijnt bij het openmaken van de verrassing. Je geeft dus niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Geven levert vaak zelfs veel meer voldoening op dan alleen nemen.

Geven hoeft niet altijd in de vorm van cadeautjes. Kijk goed waar mensen in je omgeving behoefte aan hebben! Hebben mensen behoefte aan erkenning, geef ze eens een compliment. Hebben ze dringend een wandeling, een luisterend oor of een gesprek nodig, geef het eens. Je zal zien dat dit ontzettend veel dankbaarheid oplevert, waardoor jij jezelf gelukkiger gaat voelen omdat je het verschil kunt maken. Bovendien kosten de meest waardevolle dingen vaak helemaal niets.

Lukt het je niet om te geven, dan komt dit vaak voort uit angst. Angst dat je zelf niet genoeg tijd, geld of spullen zal hebben. Je zult echter zien dat wanneer je geeft, ook anderen meer gaan geven! Je zult dus spullen, support en hulp in overvloed hebben.

Uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat personen die geld uitgeven aan anderen gelukkiger zijn, dan wanneer ze dit aan zichzelf besteden. Door aan anderen te geven, zorgen we dus zowel goed voor onszelf als de ander!

Kortom, wanneer je liefde of aandacht geeft doet dat iets met de ontvanger, het bevestigd dat hij waardevol voor jouw is. Ook jij als gever krijgt een goed gevoel, je voelt je van betekenis voor de ander. Daarom aan jou de taak heel het jaar Sinterklaas te spelen. Of je nou cadeaus, tijd, liefde of een luisterend oor geeft.. Het maakt allemaal niet uit, alle kleine beetjes die je geeft uit liefde zijn goed!