Jij bent NIET je baan, prestatie of hobby!

2-jij-bent-niet-je-baan-prestatie-of-hobby

Wat zeg jij, als mensen vragen wie je bent? Geef je dan antwoord met; pottenbakker, tandarts, docent, kickboxer, triatleet etc.. ? Of zeg je: ik ben mezelf en ik ben vriendelijk, moedig, leergierig, enthousiast en soms een beetje onzeker. Vanuit onze normen en waarden geven de meeste mensen het eerste antwoord, maar doen we onszelf daar niet veel te kort mee?

Stel je identificeert jezelf met een bepaald beroep, een bepaalde sport of studie, wie blijft er dan over als je dat weghaalt? Niemand…………..? Ben jij dan helemaal niemand meer? Nou.. zo voelde het wel een beetje toen ik afgelopen april 2016 geen Nederlands Kampioen Survival meer was. Ik had de titel een aantal jaar op een rij weten te behalen en dit jaar door een burn-out lukte het niet meer. Wat was ik nu nog? Zonder baan, zonder uitzonderlijke prestatie? Niets? Nee, natuurlijk niet! Ik ben veel meer mezelf geworden en een veel mooier mens. Alle eigenschappen die ik toen had, heb ik nog steeds. Alleen is er geen etiketje meer op te plakken als dingen als een baan of prestatie wegvallen. Maar ik ben/was net als ieder mens een verzameling van mooie en unieke eigenschappen. Alleen wil of kun je dat zelf niet altijd zien. Wanneer jij denkt dat je alleen maar tandarts bent, dokter of kampioen doe je jezelf naar mijn mening echt tekort! Je bent namelijk zoveel meer, dan alleen hetgeen wat je doet.  Identificeer jezelf daarom (en stel jezelf voor ;-)) met de unieke blue print die je hebt. Je bleu print zal je altijd blijven behouden dat ben jij, banen en prestaties zijn maar tijdelijk… En wanneer ze dan een keer wegvallen, doet het ook veel minder pijn. Jij, bent dan nog steeds gewoon jij!

Kortom, onze Nederlandse manier van voorstellen schept alleen maar illusies van een stereotype beeld wat bij je beschrijving past. Hoog tijd om daar wat aan te veranderen! Doe je mee? 😉