Lang leve frustraties!

5-frustrations-are-a-reflection-of-the-mind

Wat doe jij als je jezelf frustreert of irriteert aan iemand anders? Kijk je naar jezelf of veroordeel je de ander? Ik zocht het vaak bij de ander… Iemand die tijdens vergaderingen heel dominant is werkt op mijn zenuwen! Ik had in het verleden dan direct een oordeel over hem/haar klaar, hij/zij was te egoïstisch om alle ruimte en aandacht op te eisen zonder ruimte voor anderen te laten. Is daar nog iets goeds over te zeggen, NEE volgens mij niet!

Dit denkpatroon hield stand tot ik een aantal jaar geleden iemand hoorde zeggen, dat je frustraties of irritaties vaak een spiegel zijn van jezelf. En verrek, het is waar! Ik zou soms wat meer voor mijn mening uit mogen komen en dominanter mogen zijn. Vaak frustreer of irriteer je je juist aan mensen die eigenschappen hebben welke jij niet of nauwelijks bezit.

Een aantal weken geleden tijdens het Blow Our Minds Festival gaf Paul Gielen een mooie workshop over de Jungiaanse voorkeuren van Carl Jung. Volgens deze wetenschapper zijn de mensen in 4 verschillende types in te delen met hun specifieke eigenschappen. Afhankelijk van het type mens dat je bent, bekijk je de wereld op je eigen manier met je eigen denkpatronen. Daarom dat je het soms op je werk of privé met sommige personen  niet eens kunt worden en je echt overtuigd bent van je eigen gelijk.

‘De wereld bestaat niet puur op zich, maar bestaat zoals het op jou overkomt’

De vier typen die Carl Jung beschrijft zie je hieronder, waar pas jij bij? En aan welke kleur irriteer jij je vaak? Kun jij uitvinden waarom?

5-cirkel-van-carl-jungMet dit inzicht nodig ik je uit om irritaties te zien als positieve leermomenten. Kijk eens wat de persoon tegenover je voor sterke eigenschappen heeft en kijk eens wat er gebeurt als jij deze eigenschap ook eens wat vaker laat zien. Je wordt er namelijk een mooier, sterker en diverser mens van! We zijn nooit te oud om van elkaar te leren toch? Good luck….