Hardlopen: Zo hard als je kunt of gewoon lekker relaxed?

Brooklyn BridgeSoms zie je ze lopen, mensen die voorbij sprinten helemaal bezweet met een vuurrood hoofd. Een aantal jaar geleden was ik net zo, wanneer het niet intensief genoeg was geweest had ik niet goed getraind. Was dit een verzinsel in mijn hoofd, of is het echt zo? Moeten we intensief trainen of praten we onszelf dat aan en is wandelen misschien wel even goed als een rondje hardlopen?

Het voordeel van hardlopen is dat het allerlei positieve effecten met zich meebrengt. Na een jaar hardlopen zal ik minder wegen, een lagere rusthartslag hebben en niet te maken hebben met een depressie. Hardlopen is dus heel goed voor de gezondheid. Loop ik echter te fanatiek dan heb ik grotere kans op een hartinfarct en blessures en dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen. Om goed te presteren tijdens een loopevenement is het essentieel een goede basisconditie te hebben, deze krijg je door het uitvoeren van (niet al te snelle) duurlopen. Bijkomend voordeel is dat je met deze goede basisconditie sneller herstelt en het een groter gezondheidseffect hebt. Kortom, lopen op een hoge intensiteit levert meer risico`s dan voordelen op. Doe daarom vooral duurlopen op een laag of gemiddeld tempo! Wil je toch het tempo wat opschroeven? Doe dit dan maximaal maar 1x in de week.

Helemaal geen zin in hardlopen? Dan is wandelen een goed alternatief. Het levert dezelfde gezondheidsvoordelen op, alleen duurt het wat langer om hetzelfde effect te verkrijgen. Vijf minuten hardlopen staat bijvoorbeeld gelijk aan 15 minuten wandelen.

Wanneer je kiest voor hardlopen zijn de voordelen dus groter en bereik je ze in een kortere periode. Maar stop als recreatieve loper met zo hard mogelijk een rondje te doen, het is niet relaxt en levert alleen maar blessures op. (Ben je topsporter of ga je voor de beste prestaties, dan is het natuurlijk een ander verhaal.) Heb je een blessure of houd je gewoon niet van hardlopen? Dan is wandelen een goed alternatief. De beste routine voor je gezondheid is er immers een die je doet!

P.S. Heb je hulp nodig met die routine. Happy Healthy Studio is gestart met het geven van trainingen en helpt jou graag op weg!  (Kijk onder het kopje trainingen voor meer informatie)

Bron: Belluz, J. (2015). Should you walk or run for exercise? Here`s what the sience says. – Vox Retrieved from http://www.vox.com/2015/8/4/9091093/walking-versus-running