Zet je masker af en word jezelf!

0-zet-je-masker-eens-af

Herken je zo`n situatie dat je jezelf net wat anders voordoet. Je probeert extra moeilijke woorden te gebruiken, draagt kleding die niet helemaal bij je past of je kiest voor die baan met veel geld terwijl het toch niet helemaal je ding is.

Iedereen heeft zo wel zijn eigen redenen om (soms) een masker op te zetten, maar wat levert het ons eigenlijk op? Ongeveer een jaar of 4 geleden werkte ik nog als sportinstructrice bij het Ministerie van Defensie. Je kunt je vast wel inbeelden, hoe het er daar aan toe gaat. Ik deed me daar voor als ‘one of the guys’, sterk, fit en vooral niet te veel zeuren. En wanneer je jezelf daar kwetsbaar opstelt heeft een collega vaak al snel zijn antwoord klaar, want van alles wat niet ‘de norm’ is wordt wel wat gevonden. Aanpassen was dus de oplossing en vooral niet te veel laten zien dat ik anders was!

Met deze les in mijn achterhoofd, ging ik daarna aan het werk in het onderwijs. Tot ik op een MBO-school in Utrecht terecht kwam. Ik vond het lastig om met leerlingen om te gaan die niet gemotiveerd waren om lessen te volgen. Toen ik dit doorhad, probeerde ik nog steeds met alle macht iets te doen wat niet bij me paste. Deze baan betaalde namelijk harstikke goed! Ik voelde wel een bepaalde druk of spanning, maar negeerde het. Ik moest me immers toch aanpassen? Dit leidde uiteindelijk tot een burn-out, mijn wereld werd even stilgelegd. Ik moest daarna wel op zoek naar mezelf en ik merkte aan reacties van andere mensen dat ze me ook ‘oke’ vonden als ik ‘mijn masker’ niet op had. Mensen waren zelfs veel positiever, omdat ik over mijn eigen ideeën durf te praten. Ik krijg complimentjes, omdat ik die aparte kleding gewoon aantrek. Het heeft me dus alleen maar voordelen opgeleverd!

Je zult zien, dat wanneer jij je masker op laat het vroeg of laat gaat wringen. Je gaat je ongemakkelijk voelen, omdat er binnen in jezelf een tweestrijd aan het plaatsvinden is over ‘wie je daadwerkelijk bent’ en ‘hoe je jezelf voordoet’. Je voelt  je misschien wat onrustig. Je blijft vaak hangen in oppervlakkige gewenste gesprekken, omdat je jezelf niet durft te zijn. Dit is zo jammer!

Ik heb namelijk ontdekt wat het oplevert als je je masker afzet. Je voelt zo`n connectie met mensen, openheid en vertrouwen. Wanneer je jezelf bent zien mensen de beste versie van jou en je zult zien dat het oké is! Je houdt zoveel positieve energie over, wanneer je die vermomtruc niet meer hoeft uit te voeren. Deze energie kun je steken in écht contact met elkaar maken, waardoor het gesprek een stuk boeiender wordt! Je vertelt namelijk over jouw passies vanuit je hart. Bovendien zal je zien dat mensen voor je klaar staan en bereid zijn je te helpen, omdat je authentiek overkomt. Je bent er gewoon als jezelf en dat voelen mensen. Je moet dus gewoon stoppen om je voor te doen als iemand anders, want je bent gewoon perfect als jezelf!