Vet eten of juist vergeten?

Een koolhydraat-arm dieet is helemaal hip tegenwoordig, want je zou ervan afvallen en ook nog eens ontzettend veel energie van krijgen. Dat wil iedereen toch! Wat blijft er dan over om te eten, juist eiwitten en vet. Maar vet was in het verleden toch ook slecht? Hoe zit het daar dan mee? We nemen in dit artikel vet eens onder de loep!

Rond 1960 werd ontdekt dat mensen die minder verzadigde vetten aten gezonder waren. De verzadigde vetten zouden voor hart- en vaatziekten zorgen, dus alle vetten werden als slecht beschouwd. Vandaag de dag weten we dat dit niet helemaal waar is.

We hebben drie soorten vetten: onverzadigde vetten, verzadigde vetten en (kunstmatige) transvetten.
img_94011
* Onverzadigde vetten: Dit zijn de vetten die je vooral vindt in vis, groentes en olie. Zij verlagen de hoeveelheid schadelijk cholesterol (LDL-cholesterol), waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Deze vetten zijn dus goed voor de gezondheid.

 

* Verzadigde vetten: Dit zijn de vetten die je vindt in roomboter, img_94061melk, kaas en vlees. Onderzoekers zijn er nog niet over eens hoe schadelijk  deze verzadigde vetten nou precies zijn voor onze gezondheid. Producten met verzadigde vetten lijken in sommige situaties het schadelijke cholesterol in ons lichaam te verhogen. Het is wel duidelijke dat onverzadigde vetten altijd beter zijn en je daarom de verzadigde vetten beter kunt vervangen door de onverzadigde vetten.

 

img_94051* (Kunstmatige) Transvetten: Deze vetten zitten vooral in pizza, margarine, bevroren voeding en snacks. Ze zorgen ervoor dat voeding langer goed blijft en lekker smaakt. Deze vetten blijken erg schadelijk te zijn door verhoging van het schadelijke cholesterol en daling van het goede (HDL-cholesterol). Deze vetten moet je dus zeker vermijden!

 

 

Wanneer ik aan vet denk, denk ik toch aan overgewicht. Hoe komt dit dan? Bij het eten van vet neem je al snel meer energie in dan je verbrand.
1. Vet levert veel energie aan het lichaam, per gram 9kcal. Koolhydraten en eiwitten leveren slechts 4kcal per gram en alcohol 7 kcal. Bij eenzelfde hoeveelheid eten krijg je met vet dus altijd meer kcal binnen. Het voedingscentrum raad je daarom aan niet meer dan 35-40% vet per dag te eten.
2. Het vet uit eten wat je niet gebruikt als energie wordt gemakkelijk omgezet in lichaamsvet en dit kost nauwelijks energie.

Het eten van vet erg belangrijk omdat:
1. Cellen vetzuren nodig hebben als bouwstenen en deze vetzuren je cellen beschermen tegen ongewenste indringers. Het lichaam kan niet alle vetzuren zelf maken.
2. Sommige vitamines (Vitamine E, A, D) zijn in vet oplosbaar en krijg je alleen binnen via vet.

Betekent dit dat ik morgen bij de eerste friettent een aantal hamburgers naar binnen mag werken? Uhmm….. Nee! Vet maakt zeker deel uit van een gezond voedingspatroon, maar het is belangrijk te kijken naar het product dat je koopt. Eet zoveel mogelijk onverzadigde vetten en vermijd de transvetten. Zorg er wel voor dat het aantal kilocalorieën in toom blijft.  Met een handje lekkere gezonde noten kun je al snel een groot aantal kilocalorieën naar binnen werken, voordat je het door hebt. Ondanks dat ze toch erg goed zijn voor de gezondheid!

Hoe ga je dan in de supermarkt te werk? Kies een product met:
1. Zonder/zo weinig mogelijk suiker
2. Zonder/zo weinig mogelijk transvetten en verzadigde vetten
3. Let op het aantal kilocalorieën.

Veel vergelijkplezier!

Bronnen:
http://www.vox.com/2015/11/24/9782098/dietary-fat-saturated-fat-good-or-bad
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vetten.aspx