Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

photo-1447069387593-a5de0862481eVroeger stelde je als kind elkaar de vraag, wat wil jij later worden? Ik antwoordde in een bepaalde periode altijd, rijk! Als je rijk bent, kun je immers alles kopen wat je wilt. Helaas had ik dit helemaal verkeerd gezien, want het belangrijkste ‘gelukkig zijn’ is helemaal niet te koop.

Op mijn weg naar deze rijkdom was het belangrijk goed je best te doen op school, op de universiteit en op je werk. Excelleren en slim zijn was mijn ‘drive’, zodat die goede toekomst mij vanzelf tegemoet zou komen. De keuze tussen een avondje weg met vriendinnen of studeren/werken, was vaak snel gemaakt. Ik koos voor het eerste. Maar wat schoot ik daar mee op? Een 9 op mijn cijferlijst in plaats van een 8. Of een perfect les in plaats van een goede les. Waar wordt je nou echt gelukkig van? Die gezellige avond met vrienden (kinderen of vriendin) of zitten zwoegen? Waarom? Prestatie, geld en macht is niet alles, kijk nou eens wat je leven echt mooier en gelukkiger maakt. Vaak vergeten we dit,  omdat we gelukkig zijn niet als doel hebben opgesteld. Wel die nieuwe auto, dat grote huis of het succes. Stel daarom bij jezelf eens de vraag bij het maken van keuzes ‘Wordt ik hier gelukkiger van?’ , is het antwoord NEE kies dan voor een alternatief. Kijk eens of het lukt en wat het je allemaal brengt.

Zelf ben ik hier al mee aan het experimenteren geweest. Tijd afbakenen voor opdrachten en alles niet tot in de puntjes voorbereiden. Wat het me gebracht heeft? Ten eerste meer ‘quality time’ met vrienden en familie. Daarnaast een teruggevonden eigenschap, waarvan ik vergeten was dat ik hem bezat… Creativiteit! Door alles helemaal voor te bereiden was hier geen ruimte meer voor, want alles moest perfect. Door ruimte in mijn voorbereiding te laten kan ik improviseren met de bagage die ik heb en wat voelt dat goed! Hierdoor wordt alles beter, origineler en is  er ruimte om inhoud af te stemmen op je doelgroep. Ik ben dus een stuk ‘rijker’ geworden, zonder dat daar enige cent aan te pas is gekomen.

Graag zou ik je eens willen uitnodigen om hiermee te gaan experimenteren, jij wilt toch ook een mooier en gelukkiger leven? Wellicht dat het nieuwe boek van Raj Raghunathan,  ‘Als je slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?’ jullie hierbij een handje kan helpen. Ik ben zeer benieuwd naar de reacties!

Veel leesplezier en Do what makes you happy!

P.S. Aanrader: Via deze link vind je alvast een leuk artikel uit het NRC over het boek.