Happy Healthy at work

Sitting is killing, dat weten we onderhand wel! Als sportfanaat beweeg ik graag, maar ook ik ontkom er niet aan om achter mijn pc te werken. En ja, dat gebeurt veelal zittend. En als ik dan `s avonds ook nog eens na het sporten op de bank plof kom ik al snel aan een uurtje of 8-9 zitten, dan heb ik 15% kans om vroegtijdig te sterven. Dat wil ik niemand natuurlijk! Het is dus tijd voor verandering, daarom 5 tips om zo fit mogelijk te blijven met een bureaubaan!

img_93811

Tip 1:
Het eerste wat een aantal maanden geleden bij ons in huis is gekomen, is de deskbike en een hoge statafel. Zo kan ik tijdens het schrijven van dit artikel blijven bewegen. Daarnaast blijk je met een beetje beweging alerter en 30% sneller te kunnen lezen. Wanneer ik de fiets beu ben, schuif ik hem onder de tafel en blijf ik lekker staan. Hierdoor stimuleer ik de hele dag de doorbloeding in mijn bovenbeenspieren, waardoor vet en suikers goed worden opgenomen en mijn brein actief blijft. Bovendien voorkom ik zo over 10 jaar die lelijke bochel in mijn rug en nek, omdat ik de hele dag rechtop zat en sta.

Tip 2:
Maak voor jezelf `s ochtends een goede lunch en wat vooral belangrijk is, neem genoeg gezonde tussendoortjes mee. Ik weet dat het lastig is om soms aan deze tussendoortjes te denken, maar ze zijn zo belangrijk! Door `s ochtends geen tussendoortje nemen kan het zijn dat je tegen de lunch zo`n honger hebt, dat je te veel eet of verkeerde keuzes maakt. Met als gevolg dat je een fikse after-lunchdip kan krijgen, omdat je spijsvertering heel hard aan de slag moet. Ook kan het zijn dat je juist je eetlust verliest en zelfs je lunch overslaat, met als gevolg dat je hier slap van wordt, concentratie verliest en voedingsstoffen tekort gaat komt. Ook in de middag is het tussendoortje belangrijk, dit om het zogenaamde ‘inkakmoment’ te voorkomen door een dalende suikerspiegel.  (Kijk voor gezonde recepten eens onder het kopje Food. )

Tip 3:
Grijp alle mogelijkheden aan om toch te bewegen. Fiets naar je werk, neem de trap, doe een lunchwandeling met collega`s, haal ieder uur water of doe misschien een korte yoga-pauze achter je bureau. (Klik op het filmpje hieronder voor een yoga-brake van Adriene)

Tip 4:
In huis hebben we sinds een paar maanden geen frisdrank meer en koffie maken we zelden, we drinken alleen water of thee. Je zult zien dat wanneer je de hele dag water drinkt je focus en concentratie vooruit gaan en je meer energie hebt, je hersenen en je lichaam bestaan immers voor het grootste deel uit water. Daarnaast zorgt water voor een verminderd honger gevoel, verhoogt het de stofwisseling, het heeft geen enkele calorie en het is helemaal gratis. Vaak gooi ik er wel een citroentje en/of een paar muntblaadjes in, zodat het water toch een smaakje heeft. Je kunt hiermee eindeloos variëren, er is dus voor ieder wat wils!

Tip 5:
Ga sporten en bewegen als je thuis bent en ga niet de hele avond op de bank zitten. Ik weet hoe verleidelijk het is, omdat je na het werk vaak moe en duf bent en graag wilt relaxen. Je zult echter zien dat bewegen (het hoeft niet intensief, al is het maar een rondje wandelen of fietsen) ervoor zorgt dat je de werkstress beter van je af kunt schuiven,  je beter kunt slapen en `s ochtends gemakkelijker kunt opstaan. Probeer van het bewegen een gewoonte te maken met je partner of vrienden zodat het een routine wordt en je het beter volhoudt.

Ik zeg aan de slag happy healthy kantoortijgers, jullie hebben nu geen excuses meer om lui te zijn!