Nu officieel bewezen: Mindfulness is een effectief middel voor piekeraars!!

3-mindfulness-tegen-piekeren
Tegenwoordig maakt ons brein vaak overuren. Ook als we klaar zijn met ons werk bedenken we constant wat we gedaan hebben of wat we allemaal nog moeten doen. We veranderen langzaam in chronische piekeraars en vergeten daardoor vaak te genieten van het hier en nu. Zonde!

Joël van Aalderen deed promotieonderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen. Hij bekeek het effect van Mindfulness trainingen bij zowel volledig als niet herstellende personen met een depressie. Bij beide groepen was Mindfullness een effectief middel om depressieve- en piekerklachten te verminderen. Bovendien waren Mindfulnessvaardigheden, zoals bewustzijn en acceptatie bij deze personen toegenomen. ‘Dingen veranderen niet. Je verandert je manier van kijken, dat is alles.’Natuurlijk hoef je niet te wachten op een depressie om af en toe een Mindfulness oefening te doen. Waarom het goed is? Het kan je helpen om meer plezier te maken in het leven en (zelf)kritiek los te laten. Je kijkt anders naar het leven, waardoor je problemen eenvoudiger kunt relativeren.

mindful-run-transparante-achtergrondZoals de naam al zegt speelt Mindfullness ook bij Mindful runninng een belangrijke rol. Mindful running geeft je bijvoorbeeld (weer) plezier om te bewegen. Je hoeft niet bepaalde tijden of prestaties te behalen. Je accepteert hoe ik je je op de dag zelf voelt en wat je kunt, of dat nou drie meter rennen is of een hele marathon. Je leert genieten van de mensen en de natuur om je heen. Wanneer je vervolgens geduld en vertrouwen hebt, bereik je wat je graag wilt. Zo niet, dan kun je altijd weer een opnieuw beginnen.

Ben jij nieuwsgierig en wil je weleens een Mindfulness oefening proberen? Doe dan het volgende:‘Ga lekker zitten (met een rechte rug), adem langzaam in en uit door je neus en sluit je ogen. Vooral als je net begint zal je aandacht sneller kunnen afdwalen, complimenteer jezelf dan dat je het hebt opgemerkt en breng je aandacht vriendelijk maar beslist terug naar je ademhaling. Probeer eens heel simpel 5-10 minuutjes alleen naar het geluid van je ademhaling te luisteren en kijk daarna eens hoe je je daarna voelt.

Vaak zul je zien dat bovenstaande oefening veel rust oplevert, er is meer helderheid in je hoofd. Bovendien helpt het ook uitstekend als je het doet voor een belangrijk gesprek. Je komt dan veel kalmer en zelfverzekerder over. De eerste keren zal het misschien wat vreemd en onwennig aanvoelen, maar probeer het gewoon eens een keer…. En voelde het vreemd? Probeer het dan gewoon nog eens een keer.. ..En je weet:  When you’ll never try, you’ll never know!

Bron:
https://www.radboudumc.nl/Research/Scienceagenda/Pages/Mindfulnesstrainingmogelijkeffectiefbijdepressie.aspx